Hygiena po porodu - aneb co vás čeká?

Celkově Vás čeká změna o 180 stupňů

První mateřství s sebou přinese mnoho úplně nových událostí do vašeho, doposud vcelku klidného, života. Budou vyžadovat velkou trpělivost, budou zkoušet vaši schopnost přizpůsobit se, budou přinášet vysokou míru stresu, únavy, nevyspání, ale stejně tak zažijete velké množství radosti, štěstí a pohody. Věřte, že spousta žen před vámi prošla šestinedělím přes všechna jeho úskalí vítězně, a tak jste právě vy ta další na řadě. Nespěchejte na sebe ani na dítě a vše se v dobré obrátí.

Šestinedělí - to je šest týdnů. Proto si dejte čas na hodnocení vaší úspěšnosti, až skutečně uplyne

Zaměříme se na velmi intimní problémy, které k šestinedělí patří. Na hygienu, na péči o sebe sama a na tělo i na duši. Nová maminka svou pozornost zaměřuje převážně na dítě a na sebe jí potom pochopitelně nezbývá dost času ani myšlenek. 

Zejména v prvním mateřství je to zcela běžné, normální

Všechno je nové, neznámé, nevyzkoušené. Žena si moc a moc potřebuje věřit - také proto, aby jí mohlo věřit její dítě. Oba potřebují cítit oporu ze strany svých blízkých, aby pocity bezpečí a jistoty pomáhaly jejich vzájemnému propojení a ubezpečení se, že oba, matka i dítě, vědí, co mají dělat. Především proto, aby se dobře rozjela laktace a kojení.
Aby se žena po duševní stránce cítila více a více v klidu a postupně se dobře adaptovala na mateřství, potřebuje fyzický komfort např. v oblasti hygieny, postupného nabývání fyzické síly a pohody bez bolestí.

Na začátku poporodního období cítí žena nepohodu v oblasti zevního genitálu, v souvislosti s vyprazdňováním moči i stolice

Po porodu dítěte i placenty začíná očistný proces, kdy z dělohy, která musí být bezpečně stažená, odcházejí krvavé očistky (hojné jsou zejména v prvním týdnu šestinedělí). Ty zachytávají speciální poporodní vložky. Určitě jsou třeba větší než běžné menstruační.
Protože je zevní genitál po porodu prosáklý, oteklý, s lehkými oděrkami nebo také s větším poraněním či s nástřihem ošetřeným stehy, je třeba přiložit chladící absorpční vložky, které akutní nepříjemné pocity zklidní.
Aby se ženě po porodu dobře vstávalo a chodilo, je dobré nejprve opakovat chladící účinek vložky, velmi jemně a citlivě oplachovat genitál sprškou a teprve potom se vypravit do sprchy. To teprve bude úleva a pocit čistoty!

Po porodu je žena zpocená, potřísněná hleny a plodovou vodou, byť po příjemném bondingu, a touží se sama osprchovat. Zevní genitál jemným proudem vlažné vody může lehounce pomasírovat. Potom opět potřebuje vložku, kterou může postříkat hojivou a chladící bylinkovou pěnou.
Ta uleví od pocitu horka a bolesti, pomůže i hojit drobné či větší oděrky v okolí vyústění močové trubice, konečníku, případně velmi dobře hojí hemoroidy. Ženy se bojí první stolice po porodu právě kvůli hemoroidům. Používají se tradiční bylinky - vilín, mentol.
Dobré je vědět, že přirozeně častější močení po porodu (tělo se zbavuje přebytečné tekutiny z období těhotenství) pomáhá čistit močovou trubici a okolí jejího ústí. Někdy může být močení spojeno s bolestivým štípáním právě z důvodu poranění.
Proto i používání hojící pěny na vložkách pomůže ochladit a hojit okolí močové trubice.
Všeobecně platí rada - co to půjde, běžte do sprchy, po močení a stolici použijte spršku k oplachu genitálu. Vložky měňte často a spolu s nimi používejte jednorázové kalhotky. Často genitál větrejte. Sucho i vzduch také pomáhají hojit.

blog2

Očistky se postupně mění co do množství, barvy i složení, poranění se hojí a od toho se také odvíjí péče o hygienu genitálu

A co se týká hygieny v oblasti prsou? Měňte často vložky k zachytávání mléka, stejně tak podprsenku. Sprchujte se. S rozvojem laktace se budete více potit. Od mléka budete ulepená a od děťátka poslintaná.
V péči o bradavky, aby se zklidnily a nebolely, používejte hojivý lanolín nebo bio bylinkový krém na rostlinné bázi a hydrogelové polštářky. Budou se dobře hojit po počátečním náporu kojení a sání. Prsa větrejte. Zejména v teplém počasí v létě nebo doma v době topení. Deodorant vybírejte opatrně. Bylinkový, bez hliníkových solí a téměř bez vůně.
Závěrem: Hygiena genitálu po porodu aneb 10x denně do sprchy, snadno se to řekne, ale hůř se to dělá! Tak snad vám naše informace pomohou udělat konkrétnější představu o tom, co vás čeká.
A hygiena duše? O tom zase někdy příště.

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodní asistentka

  1. K100085
  2. K705139
  3. K700905
  4. K894784
  5. K038104