Vůně ženy po porodu

Čich a chuť jsou vývojově naše nejstarší smysly. Schopnost cítit považujeme za samozřejmou. O tom, že to s tou samozřejmostí není jen tak, nás ale přesvědčil Covid. 

Cítit vůni je pro naši orientaci velmi důležité. Např. tehdy, kdy nás čich varuje před nebezpečím dříve než zrak nebo sluch. Čich úzce souvisí se schopností rozpoznat chuť. Jestliže něco ucítíme nebo ochutnáme, hned se spouští v našem těle řada důležitých reakcí.

Zejména u novorozenců a malých kojenců je čich důležitý v kombinaci s jejich dalšími vrozenými schopnostmi. Nemají tak dokonale vyvinuté smysly jako zrak a sluch, ale co se týká čichu, chuti a hmatu, dokáží je dokonale využít. Jenom jim v tom nesmíme bránit a orientaci v prostředí mimo maminčino tělo tak komplikovat např. tím, že je jejich maminka plete různými nepřirozenými vůněmi v podobě mýdel, sprchových gelů, deodorantů, parfémů.

Žena se chce cítit zejména po porodu komfortně. Po namáhavé porodní práci je upocená, genitál, břicho, hrudník, prsa má potřísněné hleny, někdy i lehce krvavými, plodovou vodou a mázkem.

Většina žen přijímá novorozené dítě na své tělo (bonding), tak jak se narodí, bez zbytečného utírání nebo koupání. Těší ji kontakt kůže na kůži. Co může být větší odměnou po porodní dřině než mít své dítě u sebe v náručí, hřát jej vlastním tělem, vnímat jeho teplo a VŮNI! Nechat ho, aby si ji poprvé očichalo, aby ochutnalo její bradavku.

Stejně tak libé pocity vnímá děťátko.

Když však žena může do sprchy, je šťastná. Voda zažene únavu, přinese uklidnění. Čistá voda. Nejlépe bez mýdel v jakékoli formě s umělými vůněmi. Ty by výrazně ovlivnily a vlastně zmátly děťátko při tom, když bude hledat bradavku, když bude potřebovat klid na trénink sání, když se bude soustředit na svou těžkou práci při dobývání mateřského mléka z maminčina prsu.

Když žena použije tělovou kosmetiku a zejména deodorant na bázi přírodní, bylinkové, která s sebou nenese výraznou vůni (prakticky nevoní), bude se cítit dobře ona i její děťátko.

S čichovými a chuťovými vjemy máme spojenou řadu příjemných prožitků od nejútlejšího dětství. Vlastně už z nitroděložního vývoje, z pobytu u maminky v bříšku. Už tam umíme používat čich a chuť. A když se narodíme, poznáme svoji mámu hlavně po čichu!

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodní asistentka

  1. K705900
  2. K705139
  3. K701919
  4. K706006
  5. K038128