Šestinedělí jako cesta od euforie přes blues k realitě

O šestinedělí se málo mluví. Naopak o těhotenství, porodu, o dítěti se mluví moc... a o jeho mamince už méně.

Ano, porod je důležitý! Ale TO, co se děje POTOM, je z určitého úhlu pohledu ještě důležitější.

Z pohledu délky trvání: oplodnění je dílem okamžiku, těhotenství trvá 40 týdnů, porod několik hodin. To, co nastane po něm, trvá s nadsázkou 25 let. Nejintenzivněji probíhá šestinedělí a první rok života dítěte a s dítětem.

 

S porodem přichází obrovská síla zodpovědnosti vyplývající z péče o dítě/děti

Pokud se o šestinedělí mluví, tak spíše negativně. Jak vypadá tělo ženy po porodu, co povislé břicho, prsa jsou jedna velká komplikace, nevyspání, únava, zmatek v hlavě i v celé rodině. 

A přesto - jako by bylo samozřejmé porodit a starat se o dítě

V době, kdy ženy podávají výkony studijní, pracovní, sportovní, kariérní...zkrátka všechno zvládnou, poradí si. Na všechno jsou postupy, návody, manuály, stroje, přístroje, programy, vše se ovládá prstem na dotykové obrazovce... je tu dítě, pro které z toho neplatí nic.

Paradoxně profesně úspěšné ženy se cítí neúspěšné v mateřství. Oceňované v profesním prostředí teď necítí ocenění za nejtěžší práci, kterou kdy vykonávaly. 

Ženy většinou hodnotí šestinedělí jako období osamění, neporozumění sobě, dítěti, málo pochopení z okolí. Jako rozčarování z toho, jak naivně si představovaly budoucnost zalitou radostí z dítěte a jaká nakonec byla realita.

Šestinedělí - aneb nebýt na vše sama

Dopřejte svým blízkým, aby vám pomohli. Nebraňte se pomoci a nemyslete si, že jen vy jediná jste ta nejlepší, nezastupitelná, nepostradatelná. I tatínek, babička mohou pochovat, koupat, jít na procházku.

Nebojte se obrátit se na důvěryhodnou osobu (laktační poradkyni, porodní asistentku) s prosbou o pomoc, o radu, třeba i opakovaně. Zejména první mateřství je přirozeně spojeno s nezkušeností, nejistotou, s nízkým mateřským sebevědomím.

První dny po porodu i žena potřebuje být obklopena péčí a láskou, aby ji sama mohla dávat

Potřebuje být obrazně řečeno pochovaná, aby i ona mohla chovat. Potřebuje být ujišťována v tom, že je skvělou matkou, která se ze všech sil snaží dát svému dítěti bezpečí a jistotu.

Ocenit, pochválit, podpořit - to nic nestojí a působí to zázračně! Žena přijímá svoji novou roli maminky, její sebevědomí stoupá, schopnost pochopit potřeby dítěte roste, dítě je v její péči klidnější. Mladá rodina začíná fungovat v nové realitě...

Všechno chce čas, trpělivost, toleranci 

Mít čas nejen pro dítě, ale i pro sebe. A rodiče i pro sebe navzájem.

Pochvalte se a poděkujte si a zase se pochvalte a poděkujte si a opět se pochvalte a poděkujte si... buďte vděční za to, co se vám podařilo a těšte se na další dny - co nového vám přinesou, co nového se naučíte, co nového vám ukáže vaše dítě. 

Zkusme si představit šestinedělí jinak a tím se na něj lépe připravit

Šestinedělí přichází po těhotenství, nejlépe po tom, co končí porodem v čase okolo očekávaného termínu. Je to čas, který tělo i duše ženy potřebuje k tomu, aby se vyrovnalo s mnoha změnami.

  1. Očištění dělohy formou z počátku hojných krvavých očistků - krevních sraženin, které se časem mění v objemu, množství, složení s cílem vymizet úplně.
  2. Zavinutí dělohy - kdy z váhy okolo 1 kg se zmenší na původních asi 70 gramů a uloží se ve správné poloze přesně tam, kam správně patří, mezi orgány malé pánve.
  3. Aktivace mléčných žláz, rozvinutí laktace a kojení - zvládnutí kojení není jednoduché ani pro maminku, ani pro dítě, i když oba na to mají ty nejlepší předpoklady. Laktace i kojení neznamenají hned komfort, ale spíše velký diskomfort, který se postupem času mění ve veliký benefit pro maminku i dítě.
  4. Vzájemné propojení dělohy a mléčných žláz - při přiložení dítěte k prsu se intenzivně stáhne děloha, čím se lépe čistí a rychleji zavinuje. Často je to spojeno s nepříjemnými až bolestivými pocity v podbřišku.
  5. Masivní produkce hormonů pomáhá rozvoji laktace a zavinování dělohy.
  6. Postupné hojení porodem poraněného genitálu nebo operační rány, a to vždy - genitál i po porodu, který šel tzv. jako po másle, je oteklý, prosáklý, s drobnými rankami. Velmi citlivý.
  7. A co teprve močení a vyprázdnění stolice. Vysoká citlivost je právě v okolí vyústění močové trubice. Konečník a třeba hemoroidy také vyžadují pečlivou jemnou hygienu a ošetření.
  8. Postupné ukládání orgánů v těle ženy na "své původní" místo. Břišní stěna je výrazně oslabená.
  9. Rozbouřené emoce - maminka i dítě jsou velmi citlivé, nestabilní a nejisté bytosti... Euforie se změnila v blues. Plačtivost, smutná nálada, podrážděnost, neklid. Je to normální stav vyvolaný obratem o 180 stupňů, jak v psychické, tak i sociální oblasti.
  10. Krátkodobě přetrvává regres z těhotenství. Někdy je těžké se s ženou domluvit. Je vztahovačná, nesoustředěná, duchem jakoby nepřítomná, nepamatuje si "dobré rady".

Tak třeba i proto nevzpomínají některé ženy na šestinedělí v dobrém.

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodní asistentka

  1. K705900
  2. K705139
  3. K275346
  4. K700905
  5. K100085
  6. K038128
  7. K038104
  8. K705030